EEN AANTAL ZONNEKLARE FEITEN
- Rimpels ontstaan doordat zon de elastinevezels (stevigheid) van je huid aantast
- Zonneschade die nu ontstaat, zal over 5 jaar zichtbaar worden
- 2 uur onder een parasol staat gelijk aan 1 uur ‘bakken’ in de zon. Smeer je huid dus ook goed in onder de parasol!
- Gebruik geen ZONNEBRANDCRÈME die ouder is dan één jaar. De werking is dan deels of geheel verdwenen…
- Als je veel blootgesteld wordt aan warmte (tropen), gebruik dan een crème die bescherming biedt tegen UV straling én hitte (thermale stress).
- Bescherm je huid extra tijdens de uren met de meeste UV straling, tussen 11:00u-16:00u met (synthetische) kleding.
EN WIST JE OOK DAT…
UV-A 30 tot 50 keer sterker is dan UV-B licht
De intensiteit van UV-B hangt af van het seizoen, de locatie in de wereld en de tijd van de dag. Hoewel ze minder intens zijn dan UV-B, komen UV-A stralen 30 tot 50 keer vaker voor. De UV-A stralen kunnen oplopen tot 95 procent van alle UV stralen die het aardoppervlak raken. Ze zijn gedurende alle uren daglicht het hele jaar door met een relatief gelijke intensiteit aanwezig, en kunnen wolken en glas binnendringen.
UV sterkte worden beïnvloedt door:
- Locatie en zonhoogte: hoe dichter je bij de evenaar komt en hoe hoger de zon staat des te sterker de UV sterkte.
- Wolken: op een onbewolkte dag is de UV stralen sterker dan bij bewolking. Maar zelfs op een bewolkte dag penetreert 90% van de UV stralen door de wolken.
- Hoogte: Hoe hoger je komt hoe dunner de atmosfeer waardoor minder UV wordt geabsorbeerd. Elke 1000 meter in hoogte neemt de UV sterkte met 10-12% toe.
- Reflecties: verschillende grondoppervlaktes hebben invloed op de UV reflecties. Zeeschuim reflecteert 25%, droog (geel) strandzand 25% en sneeuw reflecteert 80% van de UV stralen. Een halve meter onder zeewater wordt 40% van de UV straling doorgelaten.
- In de schaduw is er een vermindering van meer dan 50% UV straling.
UV-B IN EPIDERMIS EN ZORGT VOOR VITAMINE D AANMAAK
UV-B (280-320 nm) straling dringt de huid niet verder in dan tot de oppervlakkige epidermis, en is verantwoordelijk voor onze vitamine D productie. Teveel UV-B veroorzaakt roodheid, zonverbranding en op den duur huidveroudering en huidkanker. In tegenstelling tot UV-A, dringt UV-B niet door glas. Fysische filters, zoals zinkoxide en titaniumdioxide, verstrooien het zonlicht en kaatsen van je lichaam af.
UV-A EN UV-B FILTERS
Er zijn twee typen zonnebrandfilters: de mineraal ‘fysische’ filter en niet-mineraal ‘chemische’ filter. In zonnebrandcrèmes wordt vaak een combinatie van beide gebruikt.
UV-A DRINGT DOOR TOT COLLAGEEN EN ELASTINE
In de huid dringt UV-A (320-400 nm, UVA1:340-400 nm en UVA2: 320-340 nm)) straling door tot in de dermis (de diepere lagen van de huid) waar de elastine en collagene vezels, die voor de elasticiteit van de huid zorgen, zich bevinden. Op termijn kunnen UV-A stralen leiden tot huidveroudering zoals rimpelvorming, fijne lijntjes, huidverkleuringen en zelfs huidkanker.
- Voordeel
Fysische filters zijn veilig en zijn het meest geschikt voor kinderen en mensen met een gevoelige huid. - Nadeel
Ze kunnen een witte, doffe gloed achterlaten op het huiddeel waarop het aangebracht is. Een manier om dit te beperken is nanotechnologie, waarbij de zinkoxide en titaniumdioxide deeltjes zo klein (< 100 nanometer) worden gemaakt dat ze geen witte sporen achterlaten. Dit brengt mogelijke veiligheidsrisico’s met zich mee, en wetenschappers verschillen hierover van mening. De laatste onderzoeken geven aan dat nanopartikels ongevaarlijk zijn en de huid niet kunnen penetreren om in je bloedbaan terecht te komen, maar dat ze als je ze inademt (in het geval van zonnebrandsprays met titanium dioxide nanopartikels) mogelijk kankerverwekkend zijn.
CHEMICHE FILTERS
- Voordeel
Absorberen UV-A- en UV-B-straling en zetten dit vervolgens om in warmte en infrarode straling. - Nadeel
Ze kunnen huidirritatie en allergische reacties veroorzaken. Ook zijn er aanwijzingen dat enkele chemische filters de huid penetreren en in je bloedbaan terecht komen (zoals OXYBENZONE). Diverse experimentele onderzoeken en laboratoriumstudies tonen aan dat sommige ingrediënten de hormoonhuishouding kunnen verstoren.
Wat betekent SPF eigenlijk? De Sun Protection Factor…..
- SPF 4 blokkeert 75% van de UVB stralen
- SPF 15 blokkeert 94% van de UVB stralen
- SPF 30 blokkeert 97% van de UVB stralen
- SPF 50 blokkeert 98% van de UVB stralen
Let op! 2 keer SPF 15 smeren levert geen SPF 30 op! Zonnebrandcrèmes hebben verschillende waarden. De hoogte van zo’n cijfer staat op de mate van UV-B bescherming, maar zegt niets over UVA bescherming.
Wil je weten hoe je jouw huid het meest optimaal kunt beschermen en verzorgen tijdens de zomer? Maak gerust een afspraak voor een Summer Proof consult: 024-3243527 of info@nieuw.instituutfeliz.nl
NU BEGRIJP JE WAAROM ZONNEBESCHERMING ONTZETTEND BELANRIJK!
Op de website Upworthy staat een leerzaam filmpje ‘What-happens-to-your-face-when-you-wear-sunscrean’, dat laat zien hoe zonnebrandcrème je huid beschermt tegen de schadelijke werking van zonlicht. Veranderingen in je huid die je met het blote oog niet ziet, worden met uv-licht wel zichtbaar! SCHRIK NIET….
Bron: Upworthy